CIASTO NA PIEROGI / USZKA

Przepis, którego zawsze używam i do uszek i do pierogów. Wałkuje się dobrze, cienko a po ugotowaniu mięciutkie i elastyczne 🙂

5221c-img_3640

Potrzebujemy:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 żółtko

– 1 łyżka masła

– 2 łyżeczki soli

– 2/3 szklanki gorącej wody

Wszystkie składniki dajemy do miski, na końcu dolewając wodę (trzeba uważać żeby się nie poparzyć!). Zarabiać do połączenia i wyrzucić na blat. Długo wyrabiać. Musi powstać idealnie gładkie i elastyczne ciastko. Po przekrojeniu nie może być widać żadnych grudek.

Te ciasto można wałkować bardzo cienko (ja tak lubię) trzeba pamiętać tylko, żeby je podsypywać mąką. Muszę przyznać, że dopiero moja pierogowa ekspertka (tak Aniu, to Ty 😉 ) nauczyła mnie dobrze zlepiać ciasto. Wcześniej za dobrze mi to nie wychodziło… Hehe. Wystarczy jeden ze sklejanych boków lekko przesmarować wodą, skleić palcami raz a potem drugi przy użyciu mąki. Voila! Cała filozofia! 😀 Nie mam niestety takiej wprawy, żeby robić piękne, dekoracyjne ranty… Może kiedyś, kto wie 😉

13949-img_3641

Jeszcze parę ważnych wskazówek:

-jeżeli zostało Wam ciasto a brakło farszu – nie martwcie się! Surowe ciast spokojnie możecie zamrozić a potem podsypać mąką, żeby się nie kleiło 😉

– pierogi / uszka można mrozić na surowo, wtedy lepiej je obtoczyć w mące, mrozić pojedynczo żeby się nie posklejały. Wrzucać do wrzącej wody. Po wypłynięciu na wierzch odczekać z 2-3 minutki i wyławiać

– można je też mrozić podgotowane. Wrzucić do gotującej wody i wyłowić od razu jak wypłyną. Wysuszyć każdy osobno i tak samo mrozić. Tak przygotowane można po prostu rozmrozić i usmażyć lub podgrzać w gotującej wodzie.

– ciasto nadaje się i do wersji słonej i słodkiej (można dać mniej soli do ciasta)

Tak sobie wymyśliłam, że zrobię jeden podstawowy przepis na ciasto. Potem mogę dodawać tylko różne przepisy na farsze, nadzienia… Co o tym myślicie?? 🙂

Aniu dzięki za pierogową wiedzę!! :*

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s