DOMOWA PRZYPRAWA KORZENNA

Do piernika, ciasteczek korzennych, też i do wina… Bardzo przydatna w okresie świątecznym. Prosta w wykonaniu. Wystarczy zmielić składniki maszynką do kawy, utrzeć w moździerzu lub zetrzeć na tarce. Ja wybrałam młynek elektryczny. Zaznaczam, że przepis nie jest mojego autorstwa. Wzoruję się na cudownych Moich Wypiekach 😉

be4ac-img_3597

Tak więc potrzebujemy:

– 40g kory cynamonowej

– 20g imbiru suszonego (ja użyła mielonego)

– 15g całych goździków

– 10g wyłuskanych ziaren kardamonu

– 10g gałki muszkatołowej

– 10g ziela angielskiego

– 5 – 6g pieprzu

– 5g gwiazdek anyżu

053b6-img_3591

Wszystkie składniki wystarczy zmielić/utłuc/zetrzeć i wymieszać. Bardzo aromatyczna mieszanka o niebo lepsza od tych sklepowych! 🙂

Trzeba ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Czy ktoś z Was się skusi?? 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s