KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA

Standard świąteczny, choć nie tylko. Musiały się tutaj pojawić. Na Cudolepkach już pojawił się ten przepis. Używałam ich często do podziękowań dla gości lub do słodkich stołów. Idealnie nadawały się do dekorowania lukrem plastycznym. Dekoruję nimi co święta choinkę, wyglądają pięknie (stąd też te dziurki na zdjęciach). Po dodaniu do nich przyprawy korzennej, kakao lub wiórków kokosowych możemy otrzymać różne smaki 🙂

img_8344

Jak byłam mała to co święta chciałam je piec, nie zawsze ciesząc tym moją mamę. Wybierałam najmniejsze, najulubieńsze foremki (mam je do dziś!) a potem dekorowałam lukrem z cukru, wody i cytryny. Potem oczywiście posypywałam czym się dało. I z tego etapu moja mama, jako miłośniczka porządku (pozdrawiam Cię mamuś! :* ) była najmniej zadowolona… 🙂

Przechodząc do przepisu! Musimy przygotować:

  • 100g masła zimnego
  • niecałą szklankę cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3-4 żółtka (zależnie od wielkości)
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • troszkę soku z cytryny

img_8345

Składniki siekamy, wyrabiamy na gładką masę. Jeżeli ciężko się łączy to delikatnie zwilżam ręce wodą, pomaga! Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przed wałkowaniem w lodówce. Ciastka wyjdą bardziej kruche. Wałkujemy (podsypuję mąką), wykrawamy ulubione wzory i układamy na blaszce z pergaminem. Piekę w 180″C do momentu aż się równo zarumienią. Ciepłe ciasteczka są miękkie, po ostudzeniu twardnieją. Smacznego! 🙂

img_8346

Reklamy

2 thoughts on “KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s