WIGILIJNY BARSZCZ NA ZAKWASIE

To będzie chyba ostatni wpis wigilijny w tym roku. Resztę potraw uwiecznię w następnych dniach, ale pewnie ukażą się na blogu w przyszłym roku, bo komu będzie potrzebny przepis na karpia po świętach? 🙂

img_8487

U mnie w domu tradycyjnie na wigilię barszczyk robi się postny – bezmięsny. Same warzywa i dobry zakwas. Do przygotowania go będziemy potrzebowali:

  • 1kg buraków dobrej jakości
  • 1l zakwasu (PRZEPIS) buraki z tego zakwasu również można dodać
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczkę pieprzu w całości
  • dwa ząbki czosnku całe, zgniecione

OPCJONALNIE

  • wywar z grzybów, na przykład z uszek

img_8490

Wszystkie warzywa obrane i umyte wrzucam do garnka razem z przyprawami (oprócz zakwasu) i zalewam około 2l wody. Gotuję jakieś 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzam, dodaję zakwas (ewentualnie do smaku wywar z grzybów). Przyprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i octem. Nie podam dokładnie ilości bo trzeba to dostosować do własnego smaku oraz zakwasu. Ja lubię mocno doprawiony. Ostatecznie wyciskam jeszcze 1 lub 2 ząbki czosnku. Wisienką na torcie jest dodanie solidnej łyżki masła. Oj jak one pięknie podkreśla smak! Polecam! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s