PLACKI ZIEMNIACZANE

Podstawowy przepis na najsmaczniejsze placki ziemniaczane. Super chrupiące, najlepsze!

img_8677

Potrzebujemy:

  • około 600g ziemniaków
  • pół małej cebulki
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

img_8680

Obieramy ziemniaki i trzemy na małym oczku (niektórzy wolą na papkę, ale ja lubię czuć z czego ten placek jest). Solimy je trochę i odkładamy na chwilkę, żeby puściły sok. Dokładnie odciskamy nadmiar powstałej wody i wylewam. Pół cebulki siekamy na drobną kosteczkę i dodajemy do miski. Pamiętajmy, że za duża ilość cebuli będzie powodować, że placki będą się palić! Dorzucamy jeszcze jajko i średnią łyżkę mąki pszennej. Solimy i pieprzymy do smaku. Na patelnię wlewamy olej, tyle żeby przykrył dno. Mocno rozgrzewamy i nakładamy łyżką ciasto. Półtorej do dwóch starczają na jeden. Oczywiście równo je rozprowadzamy i formujemy w zgrabne placki. Smażymy do złotego koloru z obu stron. Ja lubię odkładać je na ręczniki papierowe żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Świetnie smakują zarówno z cukrem (kto nie zna tego połączenia? 😀 ), solo jak i sosem lub gulaszem. Gwarantuję, że tak przyrządzone są idealnie chrupiące! 🙂

Reklamy

2 thoughts on “PLACKI ZIEMNIACZANE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s