SOS PIECZARKOWY

Prosty przepis na sos pieczarkowy. U mnie używany w zestawie z plackami ziemniaczanymi, ale z powodzeniem nada się do mięs i innych dań (np. gołąbki).

img_8684

Potrzebujemy:

  • 200g pieczarek
  • średnia cebula
  • masło klarowane
  • sos sojowy
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka mąki pszennej
  • woda

img_8681

Pieczarki możemy umyć, można je obrać jeżeli jest taka potrzeba. Ja często tego nie robię. Kroimy je na plasterki. Cebulkę również. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy pieczarki. Kiedy wyparuje już woda z pieczarek i zaczną się rumienić możemy całość podlać wodą wymieszaną z sosem sojowym. Dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Mieszamy w szklaneczce odrobinę wody z mąką pszenną tak żeby nie było grudek. Wlewamy po odrobinie do gotującego się sosu, kontrolując jego gęstość. Do placków robię bardziej gesty i zwarty. Do mięs możemy zrobić lżejszy. Doprawiamy oczywiście solą i pieprzem 🙂

Dodaj komentarz