Prosty przepis na sos pieczarkowy. U mnie używany w zestawie z plackami ziemniaczanymi, ale z powodzeniem nada się do mięs i innych dań (np. gołąbki).
Potrzebujemy:
- 200g pieczarek
- średnia cebula
- masło klarowane
- sos sojowy
- sól, pieprz do smaku
- łyżka mąki pszennej
- woda
Pieczarki możemy umyć, można je obrać jeżeli jest taka potrzeba. Ja często tego nie robię. Kroimy je na plasterki. Cebulkę również. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy pieczarki. Kiedy wyparuje już woda z pieczarek i zaczną się rumienić możemy całość podlać wodą wymieszaną z sosem sojowym. Dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Mieszamy w szklaneczce odrobinę wody z mąką pszenną tak żeby nie było grudek. Wlewamy po odrobinie do gotującego się sosu, kontrolując jego gęstość. Do placków robię bardziej gesty i zwarty. Do mięs możemy zrobić lżejszy. Doprawiamy oczywiście solą i pieprzem 🙂