BANANOWE PLACUSZKI JAGLANE

Paweł uwielbia zaczynać dzień na słodko i z kawą w ręce. Od jakiegoś czasu te placuszki to nasze standardowe weekendowe śniadanie. Bez tego nie ma niedzieli!

img_7136

Potrzebujemy:

  • 1 duży banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki mleka
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • 4 kopiate łyżki mąki jaglanej
  • cynamon

OPCJONALNIE:

  • nasiona chia

img_7137

Banana w misce rozdrabniamy widelcem, blenderem lub praską do ziemniaków (mi ta ostatnia opcja najbardziej odpowiada). Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sporą ilością cynamonu. Możemy też dodać nasiona chia, ale wtedy pamiętajmy, że za chwilę spęcznieją i ciasto będzie gęstsze, trzeba więc dodać więcej mleka. Ma mieć konsystencję śmietany.

Nagrzewamy patelnię do naleśników. Ja nalewam na nią łyżkę oleju i rozsmarowuję ręcznikiem papierowym zbierając przy tym nadmiar. Pamiętajmy, że najlepiej się je smaży na średnim ogniu. Jeżeli przy nakładaniu ciasto będzie się nam odklejać od patelni to znaczy, że jest za gorąca. Pierwszą partię trzeba dobrze wysmażyć żeby się ją łatwo przewracało na drugą stronę. Następne już wychodzą gładko. Tak to wygląda u mnie, może macie lepszą patelnię 😉

Placuszki najlepiej smakują z mascarpone, miodem, cynamonem lub domowej roboty dżemem. I z wielkim kubkiem gorącej kawy oczywiście! 🙂

Reklamy

2 thoughts on “BANANOWE PLACUSZKI JAGLANE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s