AROMATYCZNE ZIEMNIACZKI ZAPIEKANE

Jeżeli szykujemy obiad z piekarnika to polecam dorzucić do tego takie ziemniaczki. Dwie pieczenie na jednym ogniu gotowe 😉

img_8715

Potrzebujemy:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka ostrej papryki wędzonej

img_8716

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Podgotowujemy je w osolonej wodzie. Nie muszą być miękkie bo dopieką się w piekarniku. Odcedzamy, odparowujemy, przekładamy do miski. Wlewamy do nich dwie olej i dodajemy przyprawy. Mieszkamy tak żeby pokryć w miarę wszystkie ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 180°C 30 minut (jeżeli szykujemy równocześnie coś w wyższej temperaturze to skracamy czas, muszą być pysznie rumiane ). Smacznego! 🙂

Reklamy

4 thoughts on “AROMATYCZNE ZIEMNIACZKI ZAPIEKANE

    1. Super! No ja jakoś jestem przyzwyczajona do gotowania w wodzie, szybciej mi chyba… Choć na parze na pewno mają lepszy smak i więcej wartości! Dzięki! 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s