SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI

Niestety kończy się już karnawał. Wtorek, ostatki…. No to śledzik! Zapraszam na troszkę inną jego wersję.

img_9017

Potrzebujemy:

  • paczka filetów a’la matias (jeżeli masie dostęp do prawdziwych matiasów to wiadomo!)
  • 200g sera żółtego z kostce
  • słoik marynowanych podgrzybków
  • duża cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • 5 łyżek dobrej jakości oleju (u mnie rzepakowy bio)
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki domowej vegety PRZEPIS!

img_9019

Śledzie odsączamy z oleju i tniemy na kawałeczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie szykujemy resztę sałatki. Ser kroimy w większą kostkę, cebulę w piórka. Wrzucamy je do miski, dokładamy odsączone podgrzybki i kukurydzę. Z ziół, przeciśniętego czosnku, domowej vegety i oleju robimy mieszankę. Zalewamy nią sałatkę z dodanymi śledziami. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Smacznego!

Ten przepis bierze udział w akcji:


Jedzmy ryby!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s