BABECZKI TRUSKAWKOWE Z KREMEM Z MELISĄ

Co tam wiosna… Przywołuję lato! I wszystkie jego smaki! Ktoś jeszcze ma ochotę na truskawki?

Dzięki mrożonkom Hortex lato nawet w środku zimy jest możliwe. Chociaż jego namiastka. Smak. Nic tak się nie kojarzy ze słońcem jak nasze, polskie truskawki. To są moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Pole truskawek, świerszcze i słońce. Błogi stan. Więcej zjadłam niż zebrałam do koszyczka. Ale jak im się oprzeć? Ciasto, galaretka, kompot, dżem, świeże, nawet z mięsem. Uwielbiam je pod każdą postacią… Tym razem zapraszam Was na mocno truskawkowe cupcakes z pysznym kremem na bazie serka z dodatkiem cytrusowej w smaku melisy… Mniam!

Potrzebujmy:

Na babeczki

  • 150g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki sorbetu z truskawek mrożonych Hortex
  • łyżka soku z cytryny

Na krem

  • pół kostki masła
  • 2 kopiate łyżki cukru pudru
  • 300g serka twarogowego mielonego na sernik
  • listki z połowy melisy

Zaczynamy oczywiście od… Zmiksowania truskawek. Najlepiej najpierw je rozmrozić. Z całego opakowania wyjdzie nam więcej sorbetu niż potrzebujemy, ale co to za problem? Do reszty wystarczy dodać jogurtu lub śmietany i rozkoszować się pysznym koktajlem.

Miękkie masło ucieramy w mikserze z cukrem. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim. Zbieramy wszystko ze ścianek, żeby całość się połączyła. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem oraz sorbet i sok z cytryny. Po trochę. Wszystko robimy na średnich obrotach. Gotowe.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Szykujemy formę na babeczki i wykładamy ją papierowymi papilotkami. Ciasto najlepiej nakładać łyżką do lodów. Pieczemy około 15-17 minut. Studzimy.

W między czasie szykujemy krem. Listki melisy siekamy jak najdrobniej. Możemy je lekko rozgnieść w moździerzu. Niech uwolnią swój piękny aromat. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek miksując na wolniejszych obrotach. Pamiętajmy, że ser który dodajemy musi być dobrej jakości. Nie może być rzadki ani lejący. Inaczej krem się rozpłynie. Na koniec dorzucamy melisę, mieszamy.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem, najlepiej za pomocą szprycy / rękawa cukierniczego. Możemy wykończyć je świeżą tryskawką i liściem melisy. Proste i piękne. Kto się im oprze?

Przepis bierze udział w konkursie!


Mój dzień z Hortex

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s