WEGAŃSKI BUDYŃ BANANOWY Z SOSEM ŻURAWINOWYM

Czy może być smacznie i zdrowo? Oczywiście! Również dla wegan!

Zdrowie przede wszystkim. W dzisiejszych czasach, kiedy pełno wokoło chemii, trzeba szczególnie uważać na to co się je. Powstaje co raz więcej programów uczących ludzi jak dokonywać dobrych wyborów. Zdrowych wyborów. Od natłoku informacji może głowa rozboleć… Sama nie raz czuję się w tym wszystkim zagubiona. Jednak jakby się nad tym zastanowić, to nie warto przesadzać. Trzeba znaleźć złoty środek. Idealnie to wszystko wyważyć. To jest klucz do sukcesu.

Choć daleko mi do dietetyka, weganina, wegetarianina czy nawet zdrowo odżywiającej się osoby (mam sporo na sumieniu, na czele z totalnie nieregularnymi posiłkami, uf…) czasem dobrze jest zrobić coś zupełnie innego, zdrowego. A to uczucie kiedy możemy objadać się deserem bez wyrzutów sumienia… Bezcenne!

W sklepach półki ze zdrową żywnością są co raz większe. Lubię tam zaglądać po zupełnie dla mnie nowe smaki. Są też produkty dobrze mi znane, ale niedocenione. One czasem potrafią zaskoczyć na wiele sposobów. Taki właśnie chciałam żeby był ten deser. A z pomocą przyszły super produkty firmy Agnex.

Potrzebujemy:

Mleko migdałowe

  • 250g płatków migdałów Agnex
  • 5 szklanek wody + 1 szklanka wody przegotowanej / przefiltrowanej

Opcjonalnie:

  • 1-2 łyżeczki miodu / syropu z agawy

Sos żurawinowy

  • 100g żurawiny suszonej Agnex
  • 0,5 szklanki wody

Budyń wegański

  • 0,5l mleka migdałowgo
  • 2 garści suszonego banana Agnex
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wiele osób odkrywa u siebie nietolerancję laktozy. Nie jest to przyjemna diagnoza. Trzeba odrzucić lub ograniczyć wszystko co zawiera mleko zwierzęce. Jakoś trzeba sobie z tym poradzić. Popularne stały się mleka roślinne. Można je kupić w sklepie ale równie dobrze zrobić samemu w domu. Opcji jest wiele. Ja zapraszam na mleko migdałowe.

Płatki migdałów zalewamy wodą na noc. Oczywiście możemy użyć migdałów blanszowanych lub zwykłych, pamiętając jednak by te drugie obrać. Ja preferuje płatki bo lubię ułatwiać mojemu blenderowi pracę. Po namoczeniu, na drugi dzień, miksujemy je partiami wraz z tą wodą. Przelewamy przez sito. Ten płyn to jest nasze mleko. Porządnie odciskamy kawałki migdałów, a nawet przecieramy. Powstałą pulpę mielę z dodatkiem szklanki wody jeszcze raz i powtarzam odsączanie. Produkt oboczny w postaci przemielonych migdałów możemy użyć do innych przepisów. Mleko możemy delikatnie dosłodzić według uznania miodem lub syropem z agawy. Można go używać jak normalnego mleka. Również do kawy.

Żurawinę zalewamy wodą i zagotowujemy pod przykryciem. Jak zmiękną owoce to wyłączamy. Blendujemy je na sos. Jeżeli jest za gęsty podlewamy odrobina wody, a jak za rzadki to odparowujemy jeszcze odrobinę. Następnie mielimy suszone banany. Powinno wyjść ich około 4 łyżki.

Wreszcie możemy zabrać się za właściwy deser. Odmierzamy 0.5l mleka migdałowego i wlewamy do garnuszka pozostawiając w kubku odrobinę, do której dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy ją porządnie. Do porcji gotującego się budyniu dajemy banany, syrop klonowy i esencję waniliową. Kiedy się zagotowuje gęstnieje ze względu na banany. Mieszajmy je cały czas żeby nie przywarły. Po chwili dolewamy resztę mleka z mąką żeby nadać deserowi konsystencję budyniu. Gorący rozlewamy do miseczek i polewamy sosem żurawinowym. Możemy posypać z wierzchu prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Zapraszam Was na zakupy w sklepie internetowym firmy Agnex. Do 30. 04. 2017r mam dla Was rabat 5% na hasło: ZDROWE-BAKALIE

Przepis bierze udział w konkursie firmy Agnex:

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

4 myśli w temacie “WEGAŃSKI BUDYŃ BANANOWY Z SOSEM ŻURAWINOWYM

Dodaj komentarz