LEŚNY MECH

Dzień świętego Patryka zobowiązuje. Bardziej zielono i słodko być nie może!

Potrzebujemy:

Na ciasto

  • 400g szpinaku mrożonego
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • niecała szklanka oleju rzepakowego
  • 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Na krem

  • 0,5l śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji

  • mrożone truskawki (mogą być inne owoce)

Szpinak rozmrażamy i mielimy w blenderze. Odsączamy nadmiar wody na sitku. Mąkę przesiewamy do miski. Ilość mąki zależna jest od konsystencji szpinaku. Lepiej zacząć od mniejszej ilości i kontrolować gęstość ciasta.

 

Do miski miksera wybijamy całe jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Następnie wąską stróżką dolewamy powolutku olej cały czas miksując. Na koniec wrzucamy szpinak i cytrynowe dodatki. Mąkę dodajemy partiami, mieszając całość delikatnie szpatułką.

Nagrzewamy piekarnik na 170°C. Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut, do „suchego patyczka”. Studzimy.

Masę zaczynamy od tego, że wszystkie składniki muszą być schłodzone. Do miski dajemy wszystko i zaczynamy ubijać. Trzeba kontrolować masę żeby nie zrobić z niej masła.

Szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół i odkrawamy z wierzchu „górkę”. Można ją pokruszyć. Placki przekładamy połową śmietany. Na wierzchu rozsmarowujemy drugą połowę. Dekorujemy ją pokruszonym ciastem i truskawkami mrożonymi. Gotowe! Pyszne i zdrowe! Ha!

Reklamy

2 thoughts on “LEŚNY MECH

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s