PULPETY Z KREMOWYM SERKIEM W SOSIE ŻURAWINOWO – POMIDOROWYM

Pyszny obiad w ciekawej formie. Mięso nadziewane kremowym serkiem? Czemu nie!

Potrzebujemy:

Do mięsa:

  • 400g mielonego wołowego mięsa
  • opakowanie kremowego serka APETINA naturalny
  • łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka oregano
  • jajko
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki mąki + do obtoczenia pulpetów
  • sól i pieprz do smaku

Do sosu:

  • 70dkg suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • gałązka świeżej bazylii
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • puszka pomidorów bez skórki
  • sól i pieprz

Mięso dajemy do miski. Dosypujemy przyprawy. Wbijamy jajko. Wodę mieszamy z sosem sojowym, podlewamy nią mięso przy wyrabianiu. Na końcu dodajemy mąkę. Około łyżki nakładamy na dłoń i rozklepujemy na okrągły placek. Na środek dajemy łyżeczkę serka APETINA naturalny. Ma idealną konsystencję do nadziewania. Zawijamy mięso w pulpeciki i odtaczamy w mące. Przesmażamy je odrobinę na patelni.

Przygotowujemy sos. Na początek zalewamy żurawinę wrzącą wodą i odkładamy na około 15 minut. Odsączamy resztę wody. Dorzucamy do miski pomidory i zioła. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość blendujemy.

Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wylewamy sos i układamy na pulpety. Zapiekamy przez 20 minut. Gotowe!

 

Ten przepis bierze udział w konkursie:

Codziennie baw się smakiem!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s