DOMOWY MAJONEZ NA OLEJU RZEPAKOWYM

Nie ma Świąt Wielkiejnocy bez majonezu! Czemu nie zrobić go samemu? To dziecinnie proste!

Trzy powody dla których nie może zabraknąć oleju rzepakowego na moim stole wielkanocnym?

  • przyjemny smak który pasuje do wielu potraw
  • nieocenione walory zdrowotne
  • cena również ma swoje znaczenie przy wielkości świątecznych zakupów – za niewielkie pieniądze możemy kupić olej naprawdę dobrej jakości!
  • jeszcze jeden powód… Dobre bo POLSKIE!

Olej rzepakowy. Niestety jest jeszcze mocno niedocenianym produktem. Oliwa z oliwek wciąż zakrywa jego obecność w kuchni. Właściwie dlaczego? Mówimy tyle o jej zdrowotnych właściwościach nie pamiętając, że na naszym rodzimym podwórku, znajdziemy równie zdrowe oleje, takie jak rzepakowy właśnie. Uwielbiam widok żółtych pól uprawnych. Nie ma nic bardziej naszego. Czy wiecie, że jesteśmy w pierwszej dziesiątce w rankingu światowym jeżeli chodzi o jego uprawę?

Walory zdrowotne. Jest tego dość trochę. Ja napiszę o najważniejszych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem steroli roślinnych, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Pomagają nam w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Niestety zawały serca w dzisiejszych czasach to częsta przyczyna zgonów. Umierają z tego powodu co raz młodsi ludzie. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie cholesterol odgrywa tutaj dużą rolę. Dlatego jest to tak ważne, żeby zwracać uwagę na tłuszcze które zjadamy. Kolejnym osławionym związkiem są kwasy omega-3. Olej rzepakowy zawiera go więcej niż wspomniana wcześniej oliwa! Również one pomagają nam zachować zdrowe serce i młodość! Badania pokazują nawet, że mogą one działać przeciwnowotworowo. Dlaczego więc nie zrobić sobie samemu takiego prezentu? I to nie tylko od święta.

To jaki rodzaj oleju wybierzemy, tłoczony na zimno czy rafinowany, zależy od nas. Nierafinowany będzie bardziej wyrazisty w smaku, o mocniejszej barwie. Nie każdemu to odpowiada. Ja lubię. W procesie rafinacji olej zostaje także oczyszczony z innych, bardziej szkodliwych związków. Ale nie bójmy się, nie jest on niezdrowy. Wszelkie badania normują ilość ewentualnych niepożądanych składników. Jest to prawdziwe minimum.

Najprostszy przepis z olejem rzepakowym w roli głównej to oczywiście domowy majonez. Potrzebujemy do niego sporej ilości oleju przy niewielkiej ilości składników. Polecam więc o zadbanie o ich jakość. Kupujmy składniki ze sprawdzony, dobrych źródeł. Nie oszczędzajmy na własnym zdrowiu!

Potrzebujemy:

  • 2 żółtka jajek (ja kupuję przeważnie 1 czyli z wolnego wybiegu, w najgorszym wypadku jak nie ma to 2 czyli chów ściółkowy, 3 nie kupuję wcale)
  • 500ml dobrej jakości OLEJU RZEPAKOWEGO
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 3-4 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy
  • 2-4 łyżek octu winnego
  • spora ilość soli i pieprzu

Ja ucierałam majonez z pomocą miksera ale równie dobrze możecie użyć zwykłej trzepaczki. Żółtka z musztardą mieszamy w misce. Następnie miksując na wysokich obrotach dolewamy do nich powolutku olej. Cienką strużką. Uzyskamy w ten sposób pyszny, gęsty majonez. Ja preferuję doprawianie po ubiciu. Wtedy mam większą kontrolę nad jego smakiem, a jak wiadomo, każdy ma swoje preferencje. Jedni wolą łagodniejszy inni bardziej zdecydowany w smaku. Ja należę to tej drugiej grupy. Idealnie pasuje do jajek ugotowanych na twardo. Wielkanocny klasyk!

Ta notka bierze udział w akcji promowania oleju rzepakowego! 🙂

Reklamy

One thought on “DOMOWY MAJONEZ NA OLEJU RZEPAKOWYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s