KREM Z GROSZKU I BAZYLII Z CYTRUSOWĄ NUTĄ

Wiosenna zupa w przepięknym kolorze i cytrusowym aromacie.

Potrzebujemy:

  • średnia marchewka
  • średnia pietruszka
  • 1/2 pora
  • 500g mrożonego groszku
  • kawałeczek selera
  • 2l wody
  • łyżka skórki z cytryny
  • sól i sok z cytryny do smaku
  • pęczek świeżej bazylii
  • groszek ptysiowy PRZEPIS

Warzywa myjemy, obieramy. Trzemy na tarce marchew, pietruszkę i seler a por kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą. Trzemy skórkę z umytej i sparzonej cytryny. Pamiętajmy, że bez części białej która daje gorzki smak. Dodajemy ją i groszek do zupy. Gotujemy wszystko około 30 minut. Na koniec dodajemy bazylię i blendujemy na gładki krem najlepiej po ostudzeniu, inaczej tępimy ostrza. Doprawiamy solą ewentualnie sokiem z cytryny lub pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Gotowe!

Pamiętajmy, że po dłuższym czasie skórka z cytryny spotęguje swój aromat. Jeżeli ma za mało cytrusowego aromatu to możemy dodać więcej skórki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s