ZAKWAS NA ŻUREK

Ostatni dzwonek żeby nastawić domowy zakwas. Pyszny i aromatyczny!

Potrzebujemy:

  • 500ml wody
  • 5 łyżek mąki żytniej razowej 2000
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 4-5 ząbków czosnku

Staram się trzymać proporcji: na 100ml wody 1 łyżka mąki. Taka gęstość mi najbardziej odpowiada. Tak więc do słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy i pokrojony na plasterki czosnek. Zakrywamy go kawałkiem materiału i odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie w łazience). Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 3-5 dniach. Po skosztowaniu stopień kwasowości ma nam odpowiadać.

Zapraszam na następny przepis, który ukaże się jutro, na żurek z jego wykorzystaniem!

Reklamy

One thought on “ZAKWAS NA ŻUREK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s