ŻUR NA ZAKWASIE

Nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole. Podstawą dobrego żuru jest dobry zakwas.

Potrzebujemy:

  • 0,5 litra dobrego zakwasu, najlepiej domowego PRZEPIS
  • porcja wędzonych kości
  • 2 białe kiełbasy
  • duża cebula
  • ugotowane na twardo jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wędzonkę zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Lubię dodać ścinki skóry z boczku, nigdy ich nie wyrzucam, mrożę i wykorzystuję w takich sytuacjach. Gotujemy 30 minut od zawrzenia, tak aby pozostało około 1,5 litra wody. Wyjmujemy wygotowane wędzonki. Kiełbasy kroimy na plasterki a cebulę w piórka. Podsmażamy po kolei na patelni i dodajemy do wywaru.

 

Gotujemy przez chwilkę aby składniki oddały swój smak. Dolewamy zakwas. Zagotowujemy. Zupa troszkę zgęstnieje. Dodajemy 2 łyżki majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli żur jest zbyt kwaśny możemy dodać odrobinę cukru dla równowagi. Podajemy z ugotowanym na twardo jajem.

Mam nadzieję, że ten przepis zagości na Waszym świątecznym stole! Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s