KANAPKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, SZYNKĄ SERRANO I JAJKIEM SADZONYM

Zupełnie niezwykła kanapka. Dla miłośników szparag. W końcu sezon w pełni!

Potrzebujemy (na dwie kanapki):

  • 2 grube kromki weki
  • 2 jajka
  • 6 szparagów zielonych
  • 3 plasterki szynki serrano
  • łyżeczka jogurtu
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka keczupu
  • sól i pieprz
  • trochę masła

Nagrzewamy piekarnik na 190°C. Szparagi myjemy i łamiemy końcówki, pozbywając się w ten sposób twardych końcówek (nie wyrzucamy! Zrobimy z nich pyszną zupę). Plasterki szynki kroimy wzdłuż na pół. Zawijamy nimi szparagi. Układamy je na blaszce i pieczemy przez około 10 minut. Kromki weki smarujemy grubo masłem. Wstawiamy je do szparag i pieczemy jeszcze około 3 minuty.

W tym czasie z majonezu, jogurtu i keczupu robimy sos. Zaczynamy smażyć idealne sadzone, czyli takie ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Gotowe składniki układamy kolejno: kromka weki, smarujemy grubo sosem, układamy trzy szparagi i na to dajemy jajko.

Płynne żółtko pasuje idealnie i tworzy dodatkowy sos… Mniam! Kto nie skusi się na taką kanapkę? Po takim śniadaniu energia na cały dzień gwarantowana!

Reklamy

2 thoughts on “KANAPKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, SZYNKĄ SERRANO I JAJKIEM SADZONYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s