CHŁODNIK RABARBAROWO – BURACZANY

Połączenie owoców i warzyw może być naprawdę pyszne i piękne!

Mam dla Was kolejny chłodnik inspirowany produktami Krakus. Ich koncentrat do barszczu znam o dawna. Moja mama zawsze na jego bazie robiła swój barszcz. Był dzięki niemu idealnie kwaskowy, jak na zakwasie. Jakiś czas temu dowiedziałyśmy się, że można też kupić gotowy barszcz w kartonie od Krakusa. Jest to idealna opcja na szybki i pyszny obiad! To właśnie jego użyłam do zrobienia tego chłodnika.

POTRZEBUJEMY:

  • karton barszczu czerwonego KRAKUS
  • 400g dojrzałego rabarbaru
  • 1l wody
  • 200ml śmietany słodkiej 12%
  • 1-2 łyżki miodu
  • arbuz
  • ogórek

Przygotowanie go nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Najpierw myjemy i kroimy na kawałki rabarbar. Zalewamy go wodą i gotujemy około 20 minut. Musi być całkowicie miękki. Studzimy. Miksujemy go blenderem na gładkie puree. Zalewamy je barszczem z kartonu i śmietanką. Dokładnie mieszamy. W zależności od kwaśności rabarbaru i naszych upodobań dosładzamy całość miodem. Z arbuza i ogórka wykrawamy specjalna łyżką kuleczki i z nimi podajemy chłodnik. Kolorowo, wiosennie i pysznie! Ciekawa jestem czy wy lubicie takie warzywno – owocowe połączenia…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s