CHŁODNIK LITEWSKI

Klasyka letnich obiadów. Kto nie marzy w upalny dzień o zjedzeniu chłodnika litewskiego?

POTRZEBUJEMY:

  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • pęczek rzodkiewki
  • zielony ogórek szklarniowy
  • 1 litr kefiru
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu
  • łyżka cukru
  • sól do smaku

OPCJONALNIE:

  • jajka ugotowane na twardo

Wszystkie warzywa myjemy. Oddzielamy buraczki od botwinki, obieramy je i trzemy na grubym oczku. Łodyżki kroimy na kawałeczki. Możemy dodać również liście ale nie musimy. Zalewamy całość wodą tak aby przykryła warzywa, solimy i słodzimy. Gotujemy około 10 – 15 minut. Studzimy.

Ogórek oraz rzodkiewki również trzemy na dużym oczku. Koperek siekamy bez grubych gałązek. W dużej misce mieszamy wywar z kefirem, dodajemy przygotowaną resztę. Doprawiamy octem i czosnkiem. Najlepiej odstawić chłodnik do lodówki na przynajmniej 30 minut aby smaki zdążyły się przegryźć. Można go podać klasycznie z jajkiem ugotowanym na twardo. Czy jest coś lepszego w upalny dzień?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s