TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z BOROWIKAMI

Sezon na grzyby trwa. Nie pamiętam kiedy prawdziwki były tak tanie… trzeba to wykorzystać!

IMG_0181

POTRZEBUJEMY (na około 2-3 porcje):

  • około 150g prawdziwków, najlepiej samych kapeluszy
  • 250g makaronu tagliatelle
  • ząbek czosnku
  • szklanka kremówki
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

IMG_0186

Na początek grzyby. Myjemy, czyścimy jeżeli jest taka potrzeba. NÓŻEK NIE WYRZUCAMY! Można je ususzyć na zimę, dodać do zupy, zrobić z nich esencję… Cokolwiek tylko nie marnujmy!

IMG_0188

Najpierw można nastawić osoloną wodę na makaron. Kapelusze kroimy na spore kawałki. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Przesmażamy na nim grzyby, niedługo. Wgniatamy do nich czosnek. Dlatego w takiej kolejności, żeby się nie przypalił. Jak nabierze pięknego, rumianego koloru zalewamy całość kremówką. Redukujemy ją, ciągle mieszając. Sos ma się ładnie zagęścić. Oczywiście doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie woda powinna się już gotować, więc wrzucamy do niej makaron. Gotujemy według własnego upodobania lub informacji podanej na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy i od razu przekładamy na patelnię do sosu. Podgrzewamy wszystko i mieszamy tak żeby sos pokrył całość. Danie jest gotowe do nałożenia. Smacznego! 🙂

PS. mam świadomość że na zdjęciach występują podgrzybki! Niestety nie dostałam takich pięknych małych borowików… Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma!

IMG_0182

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s