Uwielbiam krewetki. Sos szafranowy pasuje do nich idealnie. Można podać je do sałatki ale równie dobrze będą smakować w towarzystwie bagietki.
POTRZEBUJEMY:
- 250g krewetek, mogą być mrożone, bez pancerzy
- dwie szalotki
- ząbek czosnku
- 200ml białego, półwytrawnego wina
- 150ml kremówki
- pół łyżeczki szafranu
- sól i pieprz
- łyżka masła
Krewetki myjemy, jeżeli jest potrzeba obieramy i suszymy. Szalotki kroimy na półplasterki. Na patelnię dajemy łyżkę masła i przesmażamy na niej cebulkę. Wgniatamy do tego ząbek czosnku i kolejną chwilkę smażymy. Dorzucamy krewetki, solimy. One nie potrzebują zbyt wiele czasu. Wystarczy, że odrobinkę się przyrumienią. Pod koniec wrzucamy szafran aby wydobyć z niego więcej aromatu. Praktycznie od razu zalewamy całość winem. Podkręcamy gaz na maksa i odparowujemy trochę. Na koniec kremówka, która po chwili redukcji zagęści nam wszystko pięknie. Można doprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem. Podajemy póki gorące! Smacznego!
Fantastyczne danie i zdjęcia! 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo! Miło, że się podoba 🙂
PolubieniePolubienie
też uwielbiam dodatek szafranu do krewetek. pycha!
PolubieniePolubienie
Takie małe magiczne niteczki a tyle w nich mocy… ❤
PolubieniePolubienie