KREWETKI W SOSIE SZAFRANOWYM

Uwielbiam krewetki. Sos szafranowy pasuje do nich idealnie. Można podać je do sałatki ale równie dobrze będą smakować w towarzystwie bagietki.

IMG_9738

POTRZEBUJEMY:

  • 250g krewetek, mogą być mrożone, bez pancerzy
  • dwie szalotki
  • ząbek czosnku
  • 200ml białego, półwytrawnego wina
  • 150ml kremówki
  • pół łyżeczki szafranu
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

IMG_9740

Krewetki myjemy, jeżeli jest potrzeba obieramy i suszymy. Szalotki kroimy na półplasterki. Na patelnię dajemy łyżkę masła i przesmażamy na niej cebulkę. Wgniatamy do tego ząbek czosnku i kolejną chwilkę smażymy. Dorzucamy krewetki, solimy. One nie potrzebują zbyt wiele czasu. Wystarczy, że odrobinkę się przyrumienią. Pod koniec wrzucamy szafran aby wydobyć z niego więcej aromatu. Praktycznie od razu zalewamy całość winem. Podkręcamy gaz na maksa i odparowujemy trochę. Na koniec kremówka, która po chwili redukcji zagęści nam wszystko pięknie. Można doprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem. Podajemy póki gorące! Smacznego!

IMG_9739

4 myśli w temacie “KREWETKI W SOSIE SZAFRANOWYM

Dodaj komentarz