Sezon na szparagi w pełni. Zapraszam Was zatem na przepyszny obiad z ich udziałem.
Potrzebujemy:
- pęczek szparag zielonych
- pół większej cebuli lub jedna mała
- 150g boczku
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- mała kwaśna śmietana 12%
- 100g parmezanu
- sól i pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Podgotowujemy je w osolonej wodzie. Mają być pół twarde. Cebulę kroimy w piórka a boczek w większe kawałki. Podsmażamy obie rzeczy zaczynając od boczku. Szparagi myjemy i odkrawamy lub odrywamy twardsze końcówki. Zostawiamy takie długie żeby zmieściły się do naczynia. NIE WYRZUCAMY KOŃCÓWEK! Możemy je odłożyć do lodówki lub zamrozić. Kiedyś pokarzę Wam przepis na zupę z ich wykorzystaniem. Parmezan trzemy na tarce. Przygotowujemy masę do zalania. W misce mieszamy jajka, śmietanę i 3/4 sera. Solimy i pieprzymy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy na dno ziemniaki a na to wykładamy boczek z cebulką. Zalewamy całość sosem. Na górze układamy szparagi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C i pieczemy 25 minut. Posypujemy zapiekankę resztą parmezanu i zapiekamy jeszcze 5 minut. Możemy podać z sosem czosnkowym. On jest dobry do wszystkiego… Smacznego!