Od kiedy pierwszy raz zrobiła ją moja mama na którąś z imprez, to zawsze pojawia się w menu, kiedy jest ku temu okazja. Sałatka układana warstwowo wygląda rewelacyjnie na każdym stole 🙂
Potrzebujemy:
- duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mała podwójna
- 5 średnich ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- średni por
- kawałek kapusty pekińskiej
- keczup
- majonez
- sos winegret (do tej sałatki dodaję z Knorra, można oczywiście zrobić samemu)
- przyprawa do gyrosa
Kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z przyprawą do gyrosa i przysmażyć na odrobinie tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę, por w półplasterki a kapustę na drobniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć.
Do tej sałatki najlepiej mieć przezroczystą, kwadratową miskę. Układamy w niej warstwowo: na sam dół ostygnięte mięso, na to ogórki. Zalewamy warstwą keczupu i ładnie wygładzamy. Następne warstwy to kukurydza i por. Wykładamy około 5 łyżek majonezu i również wyrównujemy. Całość przykrywamy kapustą wymieszaną z sosem winegret. Nabieramy na łyżkę głęboko, od dołu, tak żeby sięgnąć po wszystkie warstwy 🙂