BURRITO Z MIĘSEM MIELONYM I FASOLĄ CZERWONĄ

Kuchnia meksykańska. Piekielnie ostra i piekielnie pyszna…

POTRZEBUJEMY

  • mięso mielone wieprzowe 400g
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka fasoli czerwonej
  • mały pomidor
  • pół papryki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej kolendry i oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • trochę oleju rzepakowego do smażenia
  • sól i pieprz
  • około 5 placków tortilli

OPCJONALNIE

  • jogurt naturalny
  • troszkę startego żółtego sera
  • garść świeżej, umytej roszponki
  • tabasco dla większej ostrości

Mięso przygotowujemy w misce i doprawiamy solą, pieprzem, cayenne, papryką słodką i wędzoną. Cebulę kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy. Na patelki rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy najpierw cebulę, dodajemy do niej następnie czosnek i po chwili mięso. Świeżą paprykę i pomidor (jeżeli chcemy możemy go obrać ze skórki) kroimy w kostkę. Odsączamy fasolę oraz kukurydzę. Dorzucamy wszystko do lekko wysmażonego mięsa. Mieszamy. Trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Osobno w miseczce mieszamy szklankę wody, koncentrat pomidorowy i sok z limonki. Zalewamy sosem nasz farsz z patelni. Wszystko dusimy razem przez parę minut a następnie odparowujemy nadmiar wody. Farsz musi mieć bardziej zwartą konsystencję.

Na dużej patelni, bez żadnych dodatków podgrzewamy z obu stron placki tortilli. Nakładamy konkretną ilość farszu na środek i zawijamy: najpierw dwa boki do środka a następnie całość zwijamy. Posypujemy świeżymi ziołami. Polecam podać z kleksem jogurtu, odrobiną startego sera i garścią świeżej roszponki. Jeżeli ktoś ma życzenie, może użyć dodatkowo tabasco, chociażby do jogurtu lub przy gotowaniu farszu. Smacznego!

2 myśli w temacie “BURRITO Z MIĘSEM MIELONYM I FASOLĄ CZERWONĄ

Dodaj komentarz