Kuchnia meksykańska. Piekielnie ostra i piekielnie pyszna…
POTRZEBUJEMY
- mięso mielone wieprzowe 400g
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka fasoli czerwonej
- mały pomidor
- pół papryki
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sok z połowy limonki
- garść świeżej kolendry i oregano
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- trochę oleju rzepakowego do smażenia
- sól i pieprz
- około 5 placków tortilli
OPCJONALNIE
- jogurt naturalny
- troszkę startego żółtego sera
- garść świeżej, umytej roszponki
- tabasco dla większej ostrości
Mięso przygotowujemy w misce i doprawiamy solą, pieprzem, cayenne, papryką słodką i wędzoną. Cebulę kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy. Na patelki rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy najpierw cebulę, dodajemy do niej następnie czosnek i po chwili mięso. Świeżą paprykę i pomidor (jeżeli chcemy możemy go obrać ze skórki) kroimy w kostkę. Odsączamy fasolę oraz kukurydzę. Dorzucamy wszystko do lekko wysmażonego mięsa. Mieszamy. Trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Osobno w miseczce mieszamy szklankę wody, koncentrat pomidorowy i sok z limonki. Zalewamy sosem nasz farsz z patelni. Wszystko dusimy razem przez parę minut a następnie odparowujemy nadmiar wody. Farsz musi mieć bardziej zwartą konsystencję.
Na dużej patelni, bez żadnych dodatków podgrzewamy z obu stron placki tortilli. Nakładamy konkretną ilość farszu na środek i zawijamy: najpierw dwa boki do środka a następnie całość zwijamy. Posypujemy świeżymi ziołami. Polecam podać z kleksem jogurtu, odrobiną startego sera i garścią świeżej roszponki. Jeżeli ktoś ma życzenie, może użyć dodatkowo tabasco, chociażby do jogurtu lub przy gotowaniu farszu. Smacznego!
Uwielbiam, piękne zdjęcia 😊
PolubieniePolubienie
My też lubimy bardzo! Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie