MURZYNEK

Najprostsze ciasto świata według mnie. Mega czekoladowe. Polskie brownie 😉

img_8643

Musimy przygotować:

  • garnuszek polewy czekoladowej zrobionej z całej kostki margaryny (przepis TUTAJ!)
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

img_8644

Polewę przygotowujemy według przepisu. Studzimy. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na maksymalnym obrotach mikserem na puszystą masę. Wlewamy do nich 2/3 masy, ciągle ubijając (resztę odkładamy, żeby oblać ciasto). Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstanie nam gęsta, czekoladowa masa. Oczywiście żeby ciasto było bardziej puszyste możemy oddzielić żółtka i osobno ubić białka, dodając je na koniec i delikatnie ręcznie mieszając całość. Ja wolę większego gnieciucha 😛

Blaszkę (w moim przypadku używałam tortownicy 22cm lub kwadratowej blaszki) wykładamy na dole pergaminem a boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.

Po wystudzeniu podgrzewamy pozostałą część polewy i smarujemy nią nasze ciasto. Gotowe! 🙂

Dodaj komentarz