GROSZEK PTYSIOWY

Idealny dodatek do zupy krem. Jednak równie pysznie smakują same!

Potrzebujemy:

  • 250g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • jajko

Wodę z masłem i solą zagotowujemy w garnku. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy tak żeby nie powstały grudki. Studzimy. Przekładamy je do miksera i zaczynamy miksować. Wbijamy jajko i łączymy wszystko na gładką masę. Przekładamy ją do rękawa z tylką o okrągłej końcówce. Można też użyć zwykłego worka. Wtedy nie będą jednak tak foremne. Wyciskamy na blachę z pergaminem okrągłe kulki. Pieczemy w 210°C przez około 9 minut. Gotowe!

Jedna myśl w temacie “GROSZEK PTYSIOWY

Dodaj komentarz