Jeden w niewielu moich rodzinnych przepisów. Kiedyś była szczytem cukierniczych marzeń, a dziś zawsze wychodzi bez problemu. Smak dzieciństwa.
Na zawsze jej smak będzie kojarzył mi się z dziadkami. To ich przepis. Czasem w święta robili ją w formie w kształcie baranka. To były magiczne chwile. Ten smak pozostanie ze mną na zawsze. Choć nauczyłam się robić ją krok po kroku, to i tak smakuje inaczej. Brakuje ich ręki. Dzisiaj jednak chciałabym się podzielić z Wami tym wyjątkowy dla mnie przepisem.
Potrzebujemy:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 150g masła
- paczka cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 3 łyżki wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki krupczatki
- 300g kefiru
Oddzielamy żółtka od białek. W mikserze ucieramy masło z cukrami. Dodajemy do nich pojedynczo żółtka i dalej mieszamy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki wody. Do osobnej miski przesiewamy mąkę tortową. Wsypujemy do niej krupczatkę i proszek do pieczenia. Również osobno przygotowujemy kefir. Mieszając cały czas na średnich obrotach masę maślaną dodajemy do niej partiami, na przemian, przygotowane suche i mokre składniki. Zeskrobujemy resztki szpatułką z boków misy, tak żeby całość idealnie się połączyła.
Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy je małymi partiami do ciasta i RĘCZNIE, przy pomocy szpatułki lub łyżki delikatnie mieszamy. Wykonujemy ruch zagarniający od środka do zewnątrz. Uważamy żeby za mocno nie wymieszać, wtedy ciasto straci swoją puszystość. Przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z tej porcji możemy zrobić ją w keksówce lub w typowej dla babki foremce. Pieczemy około 40-50 minut na 175°C do „suchego patyczka”.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje to ciasto i od teraz będzie z Wami ten przepis co święta 🙂
Idealne wielkanocne ciacho:)
PolubieniePolubienie
Zgadza się! 🙂
PolubieniePolubienie
Piękne zdjęcia 🙂
PolubieniePolubienie
Pięknie dziękuję i zapraszam znowu! 🙂
PolubieniePolubienie